ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ

 

Η καθημερινότητα ενός παιδιού στις μέρες μας είναι πραγματικός εφιάλτης, τον οποίο επιβάλλει το σύγχρονο μοντέλο ζωής.Σχολείο,σπίτι,φροντιστήριο,σπίτι,ύπνος.Το παιδί από πολύ νωρίς μπαίνει στο στείρο σύστημα εκπαίδευσης του άκρατου τεχνοκρατισμού και της εμπορευματοποίησης κάθε μορφής γνώσης,περνώνταςε σε δεύτερη μοίρα η παιδεία και η αγωγή κάθε τύπου.

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο νέος υιοθετεί το πρότυπο της καθιστικής ζωής πράγμα που δεν συνάδει με τη φύση κάθε νέου ανθρώπου με φρέσκο πνεύμα έτοιμο να δεχτεί παντός είδους επιρροές και επιδράσεις από το περιβάλλον του.Σαν επακόλουθο έρχεται η υποβάθμιση της φυσικής κατάστασης και της υγείας του νέου,καθώς η παχυσαρκία και τα προβλήματα της εξωτερικής εμφάνισης ξίνονται όλο και πιό έντονα στην πεοεφηβεία και την εφηβεία.Ο  νέος με μειωμένο το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και του δυναμισμού ψάχνει επιβεβαίωση και διαφυγή σε τρόπους διασκέδασης που επιτάσσει το σύγχρονο καταναλωτικό πρότυπο ως μόδα.

Τα παραπάνω στο άρθρο αυτό μάλλον καθιστούν την καθημερινότητα ενός παιδιού ή έφηβου λίγο μαύρη έως πολύ μίζερη,μα είναι κάπως έτσι.Ενα φωτεινό παραθυράκι διαφυγής για ένα νέο ανάμεσα σε πολλά είναι ο αθλητισμός.

Σε μικρή ηλικία ξεκινά σαν παιχνίδι,αυτό οξύνει τη δημιουργικότητά του και ακολούθως το δημιουργικό του εγωισμό.Καθώς το παιδί μεγαλώνει δέχεται όλο και περισσότερς επιδράσεις στο χαρακτήρα του από τον αθλητισμό,αναπτύσσερι το αίσθημα της συνεργασίας και της συλλογικότητας,ενώ παράλληλα μαθαίνει να σέβεται το συμπαίχτη του ααλά και τον αντίπαλό του.

Υιοθετεί την ευγενή άμιλλα μένοντας συγκροτημένος στη χαρά της νίκης και αποδέχται την ήττα σαν κίνητρο βελτίωσης και αυτοκριτικής.

Σιγά σιγά ο νέος αρχίζει να αντιλαμβάνεται και να κατακτά αξίες ζωής όπως η υπομονή και η επιμονή,ο κόπος και η ανταμοιβή,η χαρά και η λύπη,καθιστώντας την κοινωνικοποίησή του πιό ομαλή.Επιπλέον μαθαίνει να θέτει στόχους υψηλούς και να κατακτά μέρος αυτών,ενώ παράλληλα αποφεύγει με δική του κρίση τις κακές επιρροές και τις καταχρήσεις που λυμαίνονται τους εφήβους.

Ένας αθλητής παραμένει αθλητής και εκτός αγωνιστικού χώρου.Αυτό τον καθιστά καλύτερο άνθρωπο με σφαιρική μόρφωση και παιδεία,καλύτερο μαθητή,εργαζόμενο ,φίλαθλο,έναν άνθρωπο που σέβεται τους γύρω του και πάνω απ΄όλα τον εαυτό του.

Εκτός από τα παραπάνω θα πρέπει να μας απασχολήσουν ούτως ή άλλως οι μεγάλες ευθύνες όλων εμάς των μεγαλυτέρων,γονέων και μη.

-Που θέλουμε τα παιδιά μας να κάνουν όσα δεν κατορθώσαμε να κάνουμε εμείς,αλλά δεν ξέρουμε πως.

-Που αδιαφορούμε για το καθημερινό παιδικό άγχος,που αφήνει πίσω του ψυχικά και άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα σωματικής υγείας.

Που θεωρούμε υγεία την παχυσαρκία.

-Που με ευκολία στρέφουμε τα παιδιά μας σε κάθε είδους ύποπτα ταχυφαγεία.

-Που για να βρούμε τη δική μας ησυχία,τα αφήνουμε απέναντι στο γυαλί της τηλεόρασηςμε τα γνωστά σκουπίδια ή και παρακολουθούμε οικογενειακώς εκπομπές παραμορφωτικές της κοινωνικής πραγματικότητας.

-Που αποδεχόμαστε ως μοναδικό τρόπο διακέδασης ψυχαγωγίας και επικοινωνίας,την καφετέρια και τη νέα μόδα τα ίντερνετ καφέ.

-Που θεωρούμε ότι το παιδί παίζει και ψυχαγωγείται σωστά όταν κρατά για ώρες στα χέρια του το play station 3...ή είναι κολημένο πάνω στην οθόνη του υπολογιστή.

Οι νέοι μας έχουν απόλυτη ανάγκη για χώρους όπου μπορούν να δημιουργήσουν κοινωνικές συναναστροφές και γι΄αυτό πολλές φορές,αν δεν υπάρξει ο κατάλλληλος φορέας που θα τους οδηγήσει σωστά,καταφεύγουν σε αμφίβολες λύσεις.

Ο Αθλητισμός μπορεί να προσφέρει σ΄αυτόν τον τομέα,γιατί η όλη διάστασή του εμπεριέχει δυνατά στοιχεία ηθικής,που μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρές προσωπικότητες.Ακόμη,παρέχουν στους νέους μας τις ευκαιρίες να ζήσουν σε ομαλές καταστάσεις και να δημιουργήσουν βαθιές,ειλικρινείς και μόνιμες φιλίες.Μπορούν ακόμη να εμπνεύσουν το πνεύμα της συνεργασίας και υπακοής στους κανόνες και ν΄αποκτήσουν αίσθημα ευθύνης για τα κοινά.

Ειναι γεγονός πως οι νέοι διακατέχονται από έντονα συναισθήματα αβεβαιότητας και αναζήτησης και κάποτε αυτά τους οδηγούν σε τραγικές λύσεις,όπως τα ναρκωτικά.

Ο Αθλητισμός μπορεί στην περίπτωση αυτή να προσφέρει στον κάθε άνθρωπο τη μοναδική εναλλακτική λύση για έντονες συγκινήσεις και εμπειρίες επιτρέποντάς τους  ν΄ανακαλύψουν την ατομική και ομαδική τους ταυτότητα.

Επιπρόσθετα,ο αθλητισμός αποτελεί ένα ανήσυχο και ανεξερεύνητο στοιχείο,που παρέχεται στους νέους για ανακάλυψη της πραγματικής αλήθειας,ενάντια στην ψυχολογική δυσφορία που επικρατεί ανάμεσα στους νέους μας.

Είναι φυσιολογικό,οι νέοι με τον ενθουσιασμό που τους διακατέχει ν΄αντιδρούν συχνά απέναντι στους κανονισμούς,γιατί πράγματι η κοινωνία προσφέρει ανασταλτικά στην υπακοή παραδείγματα.Αντίθετα, ο Αθλητισμός διδάσκει το σεβασμό στους κανόνες,αλλά και στον αντίπαλο,διορθώνει τη συμπεριφορά,αποτρέπει τη βία και ενθαρρύνει την αφοσίωση,συναδέλφωση καιφιλία.

Η έλλειψη κινήτρων οδηγεί τις περισσότερες φορές τη νεολαία στην καταδίκη να ζήσουν μια ζωή χωρίς ιδέες και στόχους.Ο Αθλητισμός από την άλλη είναι μια συνεχής έμπνευση,που αναζητά το ιδεώδες μέσω του έντιμου συναγωνισμού,με  αντίπαλο που είναι σύντροφος στο παιχνίδι και την περιπέτεια.